Zagotować masło z wodą. Wsypać mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odchodzi od ścianek ostudzić. Zmiksować z jajkami. Rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać porcje o średnicy 3 cm na blachę. Piec 15 minut. Mascarpone wymieszać z miąższem wanilii. Kremówkę ubić z cukrem pudrem połączyć z serkiem. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Przestudzone ptysie naciąć w połowie. Łyżeczką nałożyć porcję kremu i lekko ścisnąć. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1 szklanka |
śmietana kremówka 36% | 1 szklanka |
zimna woda | 250 ml |
ser mascarpone | 250 g |
jajko | 3 (duże) |
masło | 0,5 kostki |
wanilia | 1 laska |
cukier puder | 6 łyżek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...