Chaczapuri

Drukuj
zdj. shutterstock
Chaczapuri dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne.

W Gruzji mawiają, że każda gospodyni ma swoje własne receptury i sposoby wykonania, przez co u każdej chaczapuri smakuje trochę inaczej. Zrobienie go jest właściwie proste i nawet początkujący sobie spokojnie poradzą, o ile są otwarci na eksperymenty kulinarne. Dlaczego? Ponieważ podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko – “po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto”. Ciasto na chaczapuri może być drożdżowe, chlebowe, przaśne lub francuskie. W większych miastach gruzińskich w piekarniach, które znajdują się niemal przy każdym bloku można kupić gotowe ciasto na chaczapuri. Formuje się je w różne kształty – okrągłe (imeretyńskie, megrelskie), podłużne - łódki (adżarskie), kwadratowe - koperty (penowani). Może być z różnymi dodatkami (np. adżarskie z jajkiem, megrelskie z serem na wierzchu). Najczęściej spotykaną wersją domową jest chaczapuri okrągłe z serem w środku. Wypiekane jest w piecu, jak pizza lub smażone na patelni.

Maryla Musidłowska

Przepis na chaczapuri http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/chaczapuri-gruzinska-pizza