Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski)

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Roślina strączkowa (bliska kuzynka bobu) często wykorzystywana w kuchniach Wschodu zarówno do dań wytrawnych jak i deserów.

Używa się nie tylko nasion ale też mąki (zwanej mąką grochową lub besan).  Cieciorkę można kupić suchą lub w puszce, w marketach ale lepsza jest w sklepach z żywnością azjatycką. Suchą cieciorkę należy przed gotowaniem moczyć cała noc, potem odlać wodę, nalać świeżą i gotować do miękkości (ok. godzinę). Dobrze jest nie odcedzać cieciorki tuż po ugotowaniu ale pozwolić jej wystygnąć w wodzie, w której się gotowała. Cieciorka odgrywa duża rolę w kuchni wegetariańskiej jako znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka,  minerałów w tym cynku i witamin (zwłaszcza B6). Polecana osobom cierpiącym na migreny, chorym na cukrzycę, osobo z nadciśnieniem oraz tym wszystkim, którzy pragną mieć piękne włosy i paznokcie!