Czerwona herbata

Drukuj
zdj. shutterstock
Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol a nawet chroni przed próchnicą. Czerwona herbata w Chinach nazywana jest „smoczą herbatą”.

Istnieje kilka odmian czerwonej herbaty. Wszystkie łączy to, że są poddawane bardzo krótkiej fermentacji – krótszej niż herbaty czarne. Herbata Pu-erh, która jest najbardziej polarna i najskuteczniej wspomaga odchudzanie, po procesie fermentacji musi jeszcze dojrzewać w specjalnych warunkach. Najcenniejsze odmiany Pu-erh leżakują nawet 50 lat!

Prozdrowotne właściwości czerwona herbata zawdzięcza zawartości enzymów i polifenoli.  Przyśpieszają one trawienie, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają wchłanianie tłuszczu, redukują wolne rodniki. Choć herbata, podobnie jak kawa, zawiera kofeinę to jednak działa ona inaczej niż kawa. Kofeina z kawy wchłania się bardzo szybko, a z herbaty znacznie wolniej Przy tym, jedna mała filiżanka kawy zawiera tyle kofeiny, co 5-6 filiżanek czerwonej herbaty. Aby wykorzystać czerwoną herbatę do odchudzania, należy pić ją pól godziny po jedzeniu 5-6 razy dziennie. 

mow