Mangold, czyli burak liściowy

Drukuj
zdj. shutterstock
Piękne, tęczowe liście mangolda, inaczej zwanego burakiem liściowym, boćwiną, albo kapustą rzymską, znane były w kuchni staropolskiej na długo przed burakiem korzeniowym. Co prawda mangold nie wyglądał wówczas tak okazale jak współczesny, ale z powodzeniem przyrządzano z niego smakowitą zupę - boćwinkę.

Mangold jest źródłem antyoksydantów i składników odżywczych zwłaszcza: kwasu foliowego, manganu potasu i żelaza. W jego składzie znajduje się też betaina, która jest ważna dla układu krążenia. Ze względu na jego dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność (27 kcal na 100 g), powinni o nim pamiętać dbający o linię. Liście mangolda jada się przygotowane jak szpinak, można też po zblanszowaniu, wykorzystać je do przygotowania gołąbków. Surowe młode liście o słodkawym smaku nadają się idealnie do sałat. Mangold można mrozić, tak jak szpinak. Ogonki liściowe przygotowuje się jak szparagi lub fasolkę szparagową.