Marynata czyli bejca

Drukuj
zdj. stockfood
Jest to mieszanka różnych składników, sporządzona na bazie oliwy lub oleju. Wkładamy do niej mięso lub warzywa przed pieczeniem (duszeniem)aby nabrały głębokiego aromatu.

Zazwyczaj bejcujemy mięso. Jest to konieczne dla dziczyzny dla innych mięs opcjonalne. Kurczaka i ryby marynujemy krótko do 2 godzin. Dziczyznę nawet kilka dni. Podstawą marynaty jest oliwa lub olej. A potem możemy dodać co nam fantazja dyktuje. Do dziczyzny i czerwonego mięsa dobre będzie czerwone wino, jałowiec, listek i ziele angielskie. Do kurczaka sok z cytryny, sos sojowy, imbir i na przykład sok ananasowy. Wieprzowinę szczególnie na grill można bejcować w piwie z korzennymi dodatkami. Są też marynaty bardziej wyszukane jak ta na zdjęciu z pomarańczy i chili. Bejcowanie zmienia smak mięsa warto więc poświęcić trochę trudu aby goście oniemieli z zachwytu. Przy bejcowaniu trzeba pamiętać, aby naczynie do marynowania było szklane lub kamienne. Bejcowane mięso trzymamy w chłodzie, przykryte. Jeśli marynujemy wiele dni, codziennie trzeba mięso odwracać. Po wyjęciu mięsa marynatę usuwamy. Możemy następnie użyć jej do przyrządzenia sosu lub dodawać do duszenia.