Jak zbierać grzyby i przeżyć
Drukuj
5 podstawowych zasad bezpieczeństwa dla weekendowych grzybiarzy, którzy do lasu powinni wchodzić z małym atlasem grzybów w kieszeni.
- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
- Nie zbieramy grzybów młodych, nierozwiniętych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji są u nich wykształcone.
- Szczególną ostrożność zachowujemy przy zbieraniu grzybów blaszkowych, bo to wśród nich występuje najwięcej gatunków trujących w tym śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy. (Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani i innych grzybów)
- Nie rozpoznajemy trujących gatunków na podstawie ich rzekomego gorzkiego smaku: gatunki śmiertelnie trujące mają w rzeczywistości przyjemny słodkawy smak.
- Grzyby wykręcamy z podłoża, a miejsce po trzonku przykrywamy mchem lub ściółką, dzięki czemu zapobiegamy wysychaniu grzybni.
Maryla Musidłowska