Weekend pieczenia bajgli

Drukuj
zdj. shutterstock
Najbliższy weekend będzie bardzo pracowity dla kulinarnych blogerek. Ania Kamińska rzuciła hasło wypieku bajgli. Są już zgłoszenia od 30 piekarzy (30 piekarek?!). Chcesz dołączyć?

Ania proponuje wypiek według przepisów z bloga http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/. Świeży bajgel po nowojorsku z philadelphią i wędzonym łososiem lub w mojej ulubionej amerykańskiej wersji z masłem orzechowym i konfiturą truskawkową, albo bajgel po polsku z twarożkiem ze śmietaną, rzodkiewką, szczypiorkiem, albo… Coś się wymyśli, gdy już się upiecze! Przypominam, że bajgel to tradycyjne, żydowskie pieczywo obrzędowe, które zrobiło niesamowitą karierę. Z krakowskiego Kazimierza trafiło na Manhattan, skąd podbiło cały świat. O tej zawrotnej karierze pisaliśmy tutaj: http://www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/bajgiel-czyli-z-krakowa-na-manhattan/

A w nadchodzący weekend i my możemy zmierzyć się z tym wyzwaniem. Pieczmy bajgle na szczęście, jak dawniej! Chętnych do śledzenia i/lub uczestniczenia serdecznie zapraszam do lipcowej piekarni Ani. Szczegóły tu: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/lipcowa-piekarnia-zaproszenie/

Jeśli się skusicie, koniecznie opublikujcie wynik swoich działań na naszym serwisie. Czekamy na najpiękniejsze bajgle!

mow