Weekend pieczenia bajgli
DrukujAnia proponuje wypiek według przepisów z bloga http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/. Świeży bajgel po nowojorsku z philadelphią i wędzonym łososiem lub w mojej ulubionej amerykańskiej wersji z masłem orzechowym i konfiturą truskawkową, albo bajgel po polsku z twarożkiem ze śmietaną, rzodkiewką, szczypiorkiem, albo… Coś się wymyśli, gdy już się upiecze! Przypominam, że bajgel to tradycyjne, żydowskie pieczywo obrzędowe, które zrobiło niesamowitą karierę. Z krakowskiego Kazimierza trafiło na Manhattan, skąd podbiło cały świat. O tej zawrotnej karierze pisaliśmy tutaj: http://www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/bajgiel-czyli-z-krakowa-na-manhattan/
A w nadchodzący weekend i my możemy zmierzyć się z tym wyzwaniem. Pieczmy bajgle na szczęście, jak dawniej! Chętnych do śledzenia i/lub uczestniczenia serdecznie zapraszam do lipcowej piekarni Ani. Szczegóły tu: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/lipcowa-piekarnia-zaproszenie/
Jeśli się skusicie, koniecznie opublikujcie wynik swoich działań na naszym serwisie. Czekamy na najpiękniejsze bajgle!
mow