- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Farsz: | |
tłusta baranina | 300 g |
wieprzowina | 200 g |
cebule | 3 |
bulion | 3/4 szklanki |
pieprz | |
mielone nasiona kolendry |
sól i pieprz | do smaku |
oliwa | 1 łyżka |
ciasto: | |
mąka | 500 g |
letnia woda | ok. 1 szklanki |
sól | 1 łyżeczka |
mąka do podsypywania | |
Farsz:
Baraninę i wieprzowinę drobno posiekać lub zemleć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa, przyprawić solą, pieprzem, kolendrą. Do przygotowanej masy wlać tyle bulionu ile wsiąknie w mięso, nie więcej jednak niż szklankę. Odstawić na pół godziny.
Ciasto:
Z mąki usypać stożek, zrobić w nim dziurkę tak jak w wulkanie. Wsypać sól i stopniowo dodawać wodę, wymieszać i zagnieść sprężyste, twarde ciasto jak na pierogi. Uformować ciasto w kulę, przykryć i zostawić na pół godziny. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować ją na placek o grubości ok. 1,5 cm. Posypać ciasto warstewką mąki i szklanką wycinać talarki ciasta. Talarki jeszcze raz obtoczyć w mące i rozwałkować je na cieniutkie placuszki.
Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę farszu i zebrać brzegi w harmonijkę. Skleić czubek w zgrabny czubeczek. Nadmiar ciasta z czubka odciąć nożyczkami. Do wrzącej osolonej wody wkładać partiami Chinkali. Zamieszać delikatnie łyżką, żeby ciasto nie przykleiło się do dna garnka. Gotować pół minuty po wypłynięciu. Podawać gorące.
Chinkali najlepiej jeść ręką. Kiedy przestygną na tyle, żeby można było chwycić za czubeczek z ciasta, podnosi się poduszeczkę Chinkali do ust i delikatnie nadgryza w taki sposób, żeby móc wypić znajdujący się wewnątrz rosołek. Dopiero po wypiciu aromatycznego mięsnego bulionu należy zabrać się za farsz.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Sałata z fasolką
- 7. Ciasto na naleśniki
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 10. Szparagowy zawrót głowy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...