- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki (mączne, nie młode) | 1 kg |
mąka | 100-150 gram |
jako | 1 |
mąka do podsypania | |
jajko | 1 |
Ziemniaki upiec do miękkości w łupinach. Po upieczeniu rozciąć i włożyć ponownie do piekarnika, żeby odparowały. Odczekać aż ostygną, obrać i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem. Połączyć z solą i jajkiem (nie zagniatać). Uformować wałek (podsypując mąką) i pociąć w romby (tak jak kopytka, czy leniwe). Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać odrobinę mąki natomiast najlepsze są z samych ziemniaków. Na każdy klusek zrolować na ząbkach od widelca, żeby odcisnęły się wgłębienia. Ugotować w osolonej wodzie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Sałata z fasolką
- 7. Ciasto na naleśniki
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 10. Szparagowy zawrót głowy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...