- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kotleciki jagnięce z kostką | 2-3 na osobę |
oliwa | 100 ml |
mięta świeża | 1 pęczek |
jogurt bałkański | 400 ml |
czosnek | 2-3 ząbki |
sól i pieprz | |
cytryny | 2 |
Umyć i osuszyć miętę i mięso. Czosnek obrać. W moździerzu utrzeć sól z, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać z oliwą. Posmarować kotleciki z obu stron cieniutką warstwą. Do obu stron kotlecików przyłożyć liść mięty (przyklei się do mięsa). Zostawić na 10 minut. Resztę pasty czosnkowej dodać do jogurtu razem z garścią posiekanej mięty. Doprawić sola i pieprzem. Grillować kotlety po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem jogurtowym i ćwiartkami cytryny.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 7. Ciasto na pizzę
- 8. Świąteczny bigos staropolski
- 9. Ketchup domowy
- 10. Święty Jacek z Pierogami
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...