1. Karpia oczyścić z łusek i umyć . Rybę pokroić na 6 cm w paski . Skrop sokiem z cytryny , posyp solą i piepszem . Czosnek drobno posiekaj i natrzyj nim karpia z każdej strony . Pozostaw w lodówce na 1 godzine . 2. Jajka posól dopraw piepszem i rozstrzep widelcem . Nastepnie każdy kawałek oprósz mąką , obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej . Na patelni roztop masło i smaż karpia z obu stron na złoty kolor . 3. Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 st. Smacznego :)
- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
Karp płat | 500 g |
Czosnek ząbki | 4 |
jajka | 2 |
bułka tarta | 3 łyżki |
mąka | 4 łyżki |
masło | 100 g |
sok z cytryny | 1 |
piepsz | szczypta |
sól | szczypta |
pieprz | szczypta |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...