Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Kotlet schabowy domowy

      Kotlet schabowy domowy

      Drukuj

      Przepis

      • Czas 30 min.
      • Trudność
      • Porcja dla
      schab 1 kg
      mleko 1 l
      cebula 2 szt.
      jajka 2
      bułka tarta
      sól i pieprz
      smalec
      Dobrej jakości schab wieprzowy otoczony jest cienką warstwą tłuszczu. Cienkie włókna tłuszczu przerastają też samo mięso nadając mu marmurkową strukturę. Jest to szczególnie ważne kiedy smaży się mięso saute albo na grillu, ponieważ wytapiający się równomiernie tłuszcz zapobiega wysychaniu mięsa. W przypadku kotletów panierowanych nie jest to aż tak ważne, ale daje inny korzystny efekt, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i kiedy zostaje zatrzymany w mięsie przez panierkę sprawia, że schabowy smakuje dużo bardziej intensywnie. Efekt ten wzmacnia smażenie panierowanych kotletów na smalcu. Wtedy także panierka nasycona jest tłuszczem. Oczywiście nie jest to danie fitness, ale schabowy z założenia takim daniem nie jest.

      Z jednego kilograma wieprzowiny wychodzą cztery grube kotlety, które trzeba rozbić bardzo cienko, to ma być kotlet prawie na cały talerz. Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ nie tylko utrudniają równomierne rozbicie mięsa, ale w czasie smażenia będą się kurczyć bardziej niż rozbite mięso, przez co kotlet będzie się zwijał

      Zalewę do marynowania mięsa robi się z mleka, pokrojonej w piórka cebuli, soli i pieprzu. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć 2-3 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć. W kwestii panierowania są dwie szkoły: jedna zaleca panierować kotlety najpierw w mące, żeby panierka oddzielała się od mięsa, druga od razu w jajku i bułce tartej, żeby przylegała do mięsa. Panierowane kotlety kłaść na gorący smalec i smażyć na jasnozłoty kolor.  

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Zapraszamy na nasz fanpage
      • 3. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 4. Podział tuszy wołowej
      • 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 7. Ciasto na pizzę
      • 8. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
      • 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 10. Policzki wołowe

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Kotlet schabowy domowy - Przepisy.Dobrej jakości schab wieprzowy otoczony jest cienką warstwą tłuszczu. Cienkie włókna tłuszczu przerastają też samo mięso nadając mu marmurkową strukturę. Jest to szczególnie ważne kiedy smaży się mięs Kotlet schabowy domowy to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.