- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pszenica łuskana | 1 szklanka |
mak | 1 szklanka |
rodzynki | 3 garście |
orzechy włoskie łuskane | 1 szklanka |
migdały blanszowane | 1/2 szklanki |
miód | 1/2 szklanki |
figi | garść |
daktyle | garść |
skórka pomarańczowa kandyzowana | 3 łyżki |
śmietanka 18 % (opcjonalnie) | 1/2 szklanki |
Pszenicę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować (patrz: www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/pszenica-do-kutii/). Mak zalać wrzątkiem i ugotować. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę 2 razy. Bakalie pokroić ale nie bardzo drobno. Miód rozpuścić jeśli skrystalizował. Wymieszać wszystkie składniki kutii poza śmietanką. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Śmietankę dodać tuż przed podaniem. Niektórzy uważają jednak, że dodawanie śmietanki do kutii to zbrodnia, jeśli nie znamy biesiadników podajmy więc śmietankę oddzielnie.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...