- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
opieńki | 1 kg |
woda | 2 szklanki |
ocet jabłkowy | 1 szklanka |
cukier | 1-2 łyżki |
sól | 2 łyżeczki |
cebula | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
listek laurowy | 3-4 |
Grzyby opłukać. Gotować 30 minut w osolonej wody. Odcedzić. Zagotować 2 szklanki wody z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Spróbować. Dodać cukier i sól według gustu (nie trzeba się bać cukru, dzięki niemu zrównoważony jest kwaśny smak octu). Pogotować marynatę 5 minut. Dodać grzyby. Do wyparzonych słoików nakładać grzyby, cebulę i zalewać gorąca marynatą. Marynata musi zakrywać grzyby ale w słoiku musi zostać 1-2 cm powietrza. Zamknąć słoiki szczelnie i postawić do góry dnem. Poczekać co najmniej miesiąc i jeść.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Sałata z fasolką
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Tatar z pomidora
- 10. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...