- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | pół średniej |
ser feta | 200 g |
oliwki drylowane | 100 g |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
ulubione zioła | do smaku |
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić dynię w plastry. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej cząstki dyni. Posmarować łyżką oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 30 minut (w zależności od gatunku dyni i grubości cząstek). Raz odwrócić. Można też dynię upiec na grillu. Przygotować sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i ziołami. Miękką, gorącą dynię posypać pokruszoną fetą. Polać sosem lub sos podać oddzielnie. Serwować gorącą z dodatkiem oliwek. Uwaga: do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido, którą je się ze skórką. Warto zainwestować w dobry gatunek fety, taki, który ładnie się pokruszy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zapraszamy na nasz fanpage
- 8. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...