- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 300 g |
masło | kopiasta łyżka |
woda | 1 szklanka |
sól do ciasta | 1/4 łyżeczki |
jagody | 300 g |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
cukier kryształ | 1 łyżka |
gęsta śmietana | 200 ml |
cukier puder | do smaku |
sól do gotowania pierogów | |
Przesiać mąkę na stolnicę, formując kopczyk. W środku kopca zrobić krater, jak w wulkanie. Zagotować wodę z masłem i solą. Wlewać wrzątek małymi porcjami do krateru mąki i wymieszać ciasto z wrzątkiem przy pomocy łyżki lub noża.
Połączone ciasto wyrabiać 10 minut na podsypanej mąką stolnicy. Wyrobioną kulę ciasta przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Jagody umyć w misce z wodą, osuszyć delikatnie na ręczniku papierowym (jagód nie należy płukać pod bieżącą wodą, bo stracą smak). Połowę jagód wymieszać z mąką i cukrem. Resztę zostawić do dekoracji.
Ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka. Na środek każdego kółeczka nakładać łyżeczkę jagód, złożyć kółeczko na pół i dokładnie zlepić brzegi pierożków.
Zagotować duży garnek osolonej wody. Gotować pierogi partiami po 12-15 sztuk. Gotować ok. 2-3 minuty po wypłynięciu pierożków na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną posypane cukrem pudrem i jagodami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...