- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Farsz: | |
filet ze szczupaka | 500 g |
wędzona sielawa, ale może też być wędzona sieja lub makrela | 250 g |
cebula | 1 |
sól i pieprz | do smaku |
ciasto: | |
mąka | 1 kg |
gorąca woda | |
sól | szczypta |
jajko | |
Przygotować farsz. Ryby przepuścić przez maszynkę, cebulę zeszklić na oleju, wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku. Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić. Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy ok. 7 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie zlepiając. Ulepione pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane pierogi możemy podawać z sosem śmietanowo-cytrynowym, albo podsmażyć na maśle i podawać z sosem śmietanowo-koperkowym.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Wafle gdańskie
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Gruszka z szynką parmeńską
- 6. Dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gry...
- 7. Kuchnia Polska oczami Mike Colameco
- 8. Pierogi ze szczupaka
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Otwieranie ostryg krok po kroku
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...