- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż jaśminowy | 2szklanki |
olej | 5łyżek |
masło | 1łyżka |
parmezan | 100g |
szparagi zielone | ok. 20 sztuk |
białe wino | 2/3 szklanki |
sól | |
koperek do dekoracji | |
Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni. Wsypać ryż, przesmażyć, aż stanie się szklisty (ok. 2 minuty). Wlać do ryżu wino i 2 szklanki wody. Wsypać małą łyżeczkę soli. Zamieszać. Przykryć garnek. Zagotować i gotować na silnym ogniu 2 minuty. Zmniejszyć ogień na malutki i gotować jeszcze 15 minut, nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Obrać i ugotować szparagi. Pokroić je na kawałki. Parmezan zetrzeć na długie wiórki. Zdjąć ryż z ognia i odstawić na 10minut. Odkryć ryż i przegarnąć widelcem delikatnie rozdzielając ziarenka, dodając masło i połowę parmezanu. Resztę parmezanu podać oddzielnie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 8. Rosół Pho
- 9. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 10. Szparagowy zawrót głowy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...