- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe matjasy | 4 |
małe ogórki kiszone lub małosolne | 8 |
kurki | 4 spore garście |
masło | 3 łyżki |
jajka | 4 |
dymka | 2 |
śmietana | 300 ml |
cukier | szczypta |
sół | szczypta |
pieprz | szczypta |
czerwona papryka w proszku | szczypta |
Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny. Jajka ugotować na twardo. Z dymek odciąć białe części i pokroić w plasterki. Zielone części pociąć w dłuższe kawałki. Ogórki pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, większe pokroić. Białe części dymek zeszklić na maśle. Dodać kurki u usmażyć. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać śmietanę z cukrem, solą (delikatnie z solą, bo śledzie są słone) i pieprzem. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Wymieszać śledzie, ogórki i kurki ze śmietaną. Wyłożyć na talerze. Posypać zieloną dymką. Na wierzchu ułożyć jajka, oprószyć czerwoną papryką.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...