Kotlety umyć i osuszyć. Oberwać igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i posiekać. Oprószyć kotlety solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej. Na każdym kotlecie położyć gałązkę rozmarynu i wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 160 C na 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso. Wyjąć z pieca, na każdym kotlecie położyć łyżeczkę masła. Podawać z pokrojoną w ćwiartki cytryną i miską sałaty z sosem winegret.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
kotlety schabowe z kostką | 2 grube |
rozmaryn | 4 gałązki |
sól | |
pieprz kolorowy świeżo mielony |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...