Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszoną gruszką.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 250g |
masło | 160g |
cukier puder | 100g |
żółtka | 2 |
Dekoracja: | |
migdały, sparzone i obrane | |
suszona gruszka (namoczona przez 10 minut w wódce gruszkowej lub w gorącej wodzie) | |
masa kajmakowa | 250g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 7. Rosół Pho
- 8. Szparagowy zawrót głowy
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Najdroższy „gotowiec” świata
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...