Trawę cytrynową zmiażdżyć rączką od noża. W garnku na odrobinie oleju podsmażyć imbir, liście limonki i chilli. Dodać posiekane boczniaki i podsmażyć. Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać trawę cytrynową i gotować kilkanaście minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć posiekane tofu. Na końcu dodać do bulionu mleko kokosowe, sosy sojowe i sok z limonki. Przed podaniem wyjąć łodygę trawy cytrynowej. Zupę podawać z tofu i kolendrą.
- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 dni
- Trudność
- Porcja dla
woda | 3 szklanki |
starty imbir | 2 łyżki |
trawa cytrynowa | 1 łodyga |
liście limonki | 4-6 sztuk |
posiekana papryczka chilli | 1 sztuka |
tofu | kostka |
posiekane boczniaki | 1 szklanka |
mleko kokosowe | 1/2 szklanki |
jasny sos sojowy | 2 łyżki |
ciemny, grzybowy sos sojowy | 2 łyżki |
sok z limonki | 1 1/2 łyżki |
posiekana kolendra | 3 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...