Wodę z cukrem zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. W kamiennym garnku ułożyć buraki, dodać przprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą. Wrzucić skórkę chleba lub dolać sok z ogórków. Przykryć garnek gazą i zostawić w temparaturze pokojowej na 4-5 dni. Lejek wyłożyć gazą i wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zebrać ją a kwas przecedzić ponownie przez gazę.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kg |
woda | ok. 5 szklanek |
cukier | 1 łyżeczka |
czosnek | 4 ząbki |
liść laurowy | 1 |
kminek | garść |
ziele angielskie | 2 - 3 ziarenka |
skórka razowego chleba na zakwasie lub | |
pół szklanki soku z kiszonych ogórków | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Sałata z fasolką
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Tatar z pomidora
- 10. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...