Przekąski, przystawki.
-
-
Krojenie warzyw, owoców lub ich skórek w cieniutkie i wąskie paseczki (prawie przezroczyste). „W żulienkę” można kroić również mięso.
-
Czym jest, tłumaczyć nie trzeba, ale może przydać się mała ściągawka z kawowej terminologii:
-
Rozpuszczać cukier w temperaturze ok. 200°C tak, by zarumienił się na żółty lub jasnobrązowy kolor.
-
Rodzaj obróbki termicznej. Na ogół używamy jej do topienia masła, czekolady, robienie kremów. Do większego naczynia z gorącą wodą wstawia się mniej...
-
Czyli poddawać działaniu fermentacji (bakteriami mlekowymi) głównie warzywa, ale też owoce (świetne są kiszone cytryny!). Kisimy najczęściej zalewa...
-
To bardzo dobry, tradycyjny sposób na przygotowanie zdrowego mięsa. Przykładowo konfitowane policzki wołowe piecze się na żarze w bardzo niskiej te...
-
Mąka, cukier i masło w równych ilościach wagowych. Zagniatamy i posypujemy ciasta drożdżowe, bułeczki lub zapiekane owoce.
-
Inaczej ghee. Jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych tłuszczów. Można je – w przeciwieństwie do zwykłego masła – podgrzewać do bardzo wysokic...
-
Kiedyś określenie to odnosiło się głównie do przetworów: marynowanych, czyli zaprawianych octem ogórków czy śledzi. Dziś mówimy też o marynowaniu m...
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...