Słownik kulinarny

  • Kuchnia molekularna

    Rodzaj kuchni świadomie wykorzystujący wiedzę z dziedziny chemii i fizyki w celu wydobycia maksimum smaku z naturalnych składników.

  • Al dente

    Ugotowane, ale nie rozgotowane, na półtwardo makaron, ryż czy warzywa.

  • Carpaccio

    Danie z cieniutko pokrojonego surowego mięsa wołowego albo ryby – łososia czy tuńczyka. Podaje się je jako przystawkę z oliwą, płatkami twardego se...

  • Antipasti

    Włoska nazwa przystawek.

  • A point

    Dosłowne tłumaczenie z francuskiego: w odpowiednim momencie. Określenie stopnia wysmażenia lub upieczenia mięsa.

  • Aperitif

    Alkohol podawany przed posiłkiem – ma pobudzić apetyt i stanowić miłe „wprowadzenie” do biesiadowania. We Francji aperitifem często bywa pastis, we...

  • Beszamel

    Sos przygotowywany z masła, mąki i mleka. Doprawiamy go solą, białym pieprzem, można dodać cytrynę i gałkę muszkatołową, niektórzy dorzucają jeszcz...

  • Blanszować

    Bardzo krótko, przez dwie, trzy minuty, obgotować w wodzie lub na parze wodnej owoce lub warzywa. Chodzi o to, by je Delikatnie zmiękczyć, zatrzyma...

  • Bruschetta

    Podpiekana pszenna bułka z dodatkami. Najpopularniejsze są z pokrojonymi w kawałeczki pomidorami, oliwą i czosnkiem albo z serami (gorgonzola).

  • Bulion

    Intensywny ekstrakt z warzyw, drobiu albo mięsa.