Rodzaj kuchni świadomie wykorzystujący wiedzę z dziedziny chemii i fizyki w celu wydobycia maksimum smaku z naturalnych składników.
-
-
Ugotowane, ale nie rozgotowane, na półtwardo makaron, ryż czy warzywa.
-
Danie z cieniutko pokrojonego surowego mięsa wołowego albo ryby – łososia czy tuńczyka. Podaje się je jako przystawkę z oliwą, płatkami twardego se...
-
Włoska nazwa przystawek.
-
Dosłowne tłumaczenie z francuskiego: w odpowiednim momencie. Określenie stopnia wysmażenia lub upieczenia mięsa.
-
Alkohol podawany przed posiłkiem – ma pobudzić apetyt i stanowić miłe „wprowadzenie” do biesiadowania. We Francji aperitifem często bywa pastis, we...
-
Sos przygotowywany z masła, mąki i mleka. Doprawiamy go solą, białym pieprzem, można dodać cytrynę i gałkę muszkatołową, niektórzy dorzucają jeszcz...
-
Bardzo krótko, przez dwie, trzy minuty, obgotować w wodzie lub na parze wodnej owoce lub warzywa. Chodzi o to, by je Delikatnie zmiękczyć, zatrzyma...
-
Podpiekana pszenna bułka z dodatkami. Najpopularniejsze są z pokrojonymi w kawałeczki pomidorami, oliwą i czosnkiem albo z serami (gorgonzola).
-
Intensywny ekstrakt z warzyw, drobiu albo mięsa.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...