Słownik kulinarny

  • Café Gourmand

    Francuski deser składający się z filiżanki kawy i kilku rodzajów miniaturowych słodkości.

  • Crostini

    Typowa włoska przystawka. To małe kanapeczki z białego chleba – posmarowane czosnkiem, skropione oliwą i zapieczone tak, żeby były chrupiące. A pot...

  • Chutney

    Gęsty sos, który wyszedł z kuchni indyjskiej i zrobił światową karierę. Przyrządza się go ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem przypraw.

  • Dip

    Zimny sos, którego podstawą najczęściej jest jogurt lub majonez. Doprawiamy dowolnie, jak kto lubi, i podajemy na przyjęciach do surowych warzyw, k...

  • Dusić

    Gotować na małym ogniu w małej ilości wody i pod przykryciem podsmażone wcześniej mięso albo warzywa.

  • Filetować

    Oddzielić mięso od kości czy w przypadku ryb – ości. Inne znaczenie tego słowa odnosi się do owoców cytrusowych: to zdejmowanie z nich białej błonki.

  • Flambirować

    Czyli uzyskać „płomienny" efekt. Polać gotowe potrawy lub desery mocnym alkoholem i podpalić. Oczywiście z jedzeniem czekamy, aż alkohol się wypali.

  • Frutti di mare

    Owoce morza. Przede wszystkim skorupiaki: homary, krewetki, kraby, langusty. Także mięczaki (m.in. ostrygi, przegrzebki), ślimaki, kałamarnice, ośm...

  • Glazurować

    Polewać mięso w trakcie pieczenia tak, by w efekcie pokryło się błyszczącą warstwą.

  • Gotować na parze

    Ogrzewać w specjalnym sicie (wkładzie), umieszczonym w przykrytym garnku nad poziomem wrzącej wody lub specjalnym parowarze.