Francuski deser składający się z filiżanki kawy i kilku rodzajów miniaturowych słodkości.
-
-
Typowa włoska przystawka. To małe kanapeczki z białego chleba – posmarowane czosnkiem, skropione oliwą i zapieczone tak, żeby były chrupiące. A pot...
-
Gęsty sos, który wyszedł z kuchni indyjskiej i zrobił światową karierę. Przyrządza się go ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem przypraw.
-
Zimny sos, którego podstawą najczęściej jest jogurt lub majonez. Doprawiamy dowolnie, jak kto lubi, i podajemy na przyjęciach do surowych warzyw, k...
-
Gotować na małym ogniu w małej ilości wody i pod przykryciem podsmażone wcześniej mięso albo warzywa.
-
Oddzielić mięso od kości czy w przypadku ryb – ości. Inne znaczenie tego słowa odnosi się do owoców cytrusowych: to zdejmowanie z nich białej błonki.
-
Czyli uzyskać „płomienny" efekt. Polać gotowe potrawy lub desery mocnym alkoholem i podpalić. Oczywiście z jedzeniem czekamy, aż alkohol się wypali.
-
Owoce morza. Przede wszystkim skorupiaki: homary, krewetki, kraby, langusty. Także mięczaki (m.in. ostrygi, przegrzebki), ślimaki, kałamarnice, ośm...
-
Polewać mięso w trakcie pieczenia tak, by w efekcie pokryło się błyszczącą warstwą.
-
Ogrzewać w specjalnym sicie (wkładzie), umieszczonym w przykrytym garnku nad poziomem wrzącej wody lub specjalnym parowarze.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...