Homary w Porto Santa Maria

Drukuj
www.facebook.com/PortoSantaMaria.pt
Pół godziny jazdy samochodm od Lizbony odnajdziemy najlepszą w Portugalii restaurację z owocami morza. Nie tylko jedzenie jest tu genialne - mówi Magda Gessler – kojący, nostalgiczny morski pejzaż dorównuje smakowi potraw. Dla Magdy jest to miejsce szczególne. Pierwszy raz była tu bowiem jako osiemnastolatka z królem Hiszpanii Juanem Carlosem.

Restauracja Porto Santa Maria w Cascais, położona jest 30 km od centrum Lizbony, nad samym Atlantykiem. Z jej okien i tarasów widać świetlisty piasek wydm i nieskończoną dal błękitu. Bryza znad oceanu chłodzi rozgrzane powietrze. Tu nigdy nie ma przesadnych upałów. Jest słońce i przyjemny wiatr. Kiedy oderwiemy wzrok od bezkresu nieba i hipnotycznej dali oceanu, żeby spojrzeć na to, co tuż przed nami, zachwyci nas widok talerza pełnego świeżych owoców morza. Tajemniczy zapach wiatru przeniknie obłędna woń aromatycznych potraw. Tak jak naszą duszę przyjemnie kołysała nostalgia, tak teraz zmysły odnajdą rozkosz prostych smaków. Do Porto Santa Maria przyjeżdża się na homara z grilla i talerz owoców morza. Do wyboru są też ryby, przygotowane w najprostszy możliwy sposób, portugalską baraninę i słodkie ciasta i desery. Wnętrze z jasnego, wypranego z koloru drewna, jest proste i bezpretensjonalne. Pośrodku restauracji stoją dwie wielkie lady chłodnicze z owocami morza i rybami do wybierania przez klientów. Tuż za nimi znajduje się imponujące akwarium. Na oddzielnych stołach pysznią się ciasta i desery. Cała restauracja zalana jest światłem z panoramicznych okien i przeszklonego dachu.

W życiu największym luksusem jest czas i prostota. Tu je odnajdziemy. Czas na spokojną kontemplację i czas na rozkoszowanie się prostym, świeżym jedzeniem. Mało jest miejsc na świecie, gdzie zmysły są tak totalnie dopieszczone. Restauracja działa nieprzerwanie od 1947 roku, ma znakomicie zaopatrzone w wino chłodne piwnice i wielkie doświadczenie w dobieraniu tego szlachetnego trunku do potraw. Jeżeli nie wiemy, na co się zdecydować, zapytajmy obsługi. Kelnerzy (głównie mężczyźni) są kompetentni, nienachalni i życzliwi. Ceny: średnio od 15 euro za przystawki do 60 za danie główne. Wino od 16 do 60 euro za butelkę.

Redakcja

Porto de la Santa Maria

Estada do Guincho
2750-640 Cascais Portugalia

www.portosantamaria.com

Godziny otwarcia:
12.30 do 15.30
19:30 do 23:30

Tel: + 351 214 879 450
Telefon: + 351 914 444 482