„Tost. Historia chłopięcego głodu”, z miłości do matki

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Tost z masłem ukształtował gust cenionego brytyjskiego kucharza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera.

Słodko-gorzka opowieść o miłości do jedzenia, dzieciństwie oraz skomplikowanych stosunkach rodzinnych „Tost. Historia chłopięcego głodu” to nakręcona z rozmachem ekranizacja bestsellerowej autobiografii Nigela Slatera. Brytyjski pisarz, kucharz, prezenter telewizyjny i dziennikarz kulinarny, który przez 18 lat pisał felietony do „The Observer” gotowaniem interesował się od najmłodszych lat. Pracę jako kucharz zaczął mając 17 lat, w londyńskim hotelu Savoy.

Ale ta historia zaczyna się dużo wcześniej. Już dziewięcioletni Nigel Slater (Freddy Highmore) ma wielkie kulinarne aspiracje. Niestety, nie znajduje zrozumienia dla swojej pasji u matki, która nie osiada talentu kulinarnego. Ale mimo że uwielbiana przez Slatera matka, potrafiła dobrze zrobić tylko tost z masłem, nie zmieniał faktu, że właśnie ten tost pozostał w jego pamięci na zawsze. Po jej śmierci Nigel zostaje sam z szorstkim, mającym trudności w wyrażaniu uczuć ojcem. Niebawem w ich domu pojawia się sprzątaczka Joan Potter (Helena Bohnam Carter), której celem jest, jak słusznie obawia się Nigel, zostanie nową panią Slater. Nigel i jego macocha od początku nie darzą się sympatią. W przeciwieństwie do matki Nigela nowa wybranka ojca jest znakomitą kucharką, a skoro droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, dlatego między chłopakiem i panią Potter rozpoczyna się kulinarna rywalizacja o względy ojca.

Anita Zuchora

INFO

Tost. Historia chłopięcego głodu (Toast. The Story of a Boy’s Hunger)
reż. S.J. Clarkson, Wielka Brytania 2010

Do obejrzenia w tv: kuchnia+, 1 czerwca 2013, 18:05