Zanim zaśpiewasz Addio Pomidory

Drukuj
zdj. shutterstock
Pomidor bije rekordy popularności na listach najzdrowszych, najsmaczniejszych, posiadających wręcz lecznicze właściwości owoców. Lub warzyw – jak kto woli. Bo pomidor jest owocem w sensie botanicznym a warzywem w klasyfikacji produktów spożywczych.

Najzdrowsze pomidory to te rosnące w naturalnych warunkach, dojrzewające w promieniach słońca. To one mają najwięcej witamin i minerałów. I to o nich Wiesław Michnikowski z kabaretu starszych panów śpiewał cudowną piosenkę Addio Pomidory. Pomidory są tak wszechobecne w naszej kuchni, że aż trudno uwierzyć, że w Europie zaczęły być jadane powszechnie dopiero w XIX wieku. Wiadomo, że pochodzą z Ameryki Południowej i przypłynęły do Europy z hiszpańskimi odkrywcami. Jednak dość długo były uznawane za trujące lub szkodliwe i uprawiano je tylko jako roślinę ozdobną. Kilku kucharzy poznało się jednak na znakomitych właściwościach smakowych pomidorów i sos pomidorowy podawany z makaronem zrobił zawrotną karierę we Włoszech, Hiszpanii i stopniowo w całej Europie. Dziś ilość potraw z pomidorów lub z ich dodatkiem jest po prostu nie do policzenia. Pomidory zawierają bardzo dużo witaminy C, która wpływa na naszą odporność, wiele witamin z grupy B, o znakomitym wpływie na układ nerwowy; witaminę E, działającą korzystnie na skórę, witaminę PP wpływającą na obniżenie poziomu złego cholesterolu i przeciwzakrzepowo działającą witaminę K. Ponadto znajdujemy w nich niemal wszystkie makro- i mikroelementy.

Szczególnie dużą rolę dla zdrowia, odgrywa wysoki poziom zawartego w pomidorach potasu. Potas przyczynia się do obniżenia i unormowania ciśnienia krwi, wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Pomidory mimo takiego bogactwa składników, są bardzo niskokaloryczne. Kilogram pomidorów to tylko 200 kcal! W dodatku najnowsze badania potwierdziły, że osoby jedzące regularnie pomidory rzadziej zapadają na depresję i mają lepsze samopoczucie.

Jedną z najbardziej niezwykłych substancji zawartych w pomidorach jest likopen. Należy do bardzo silnych antyoksydantów i ma udowodnione naukowo znaczenie w profilaktyce chorób krążenia i zapobieganiu nowotworom. W dodatku likopen jest lepiej przyswajany z pomidorów ugotowanych i podanych z odrobiną tłuszczu, np. oliwy. Dzięki temu możemy jeść nie tylko dowolne ilości sałatek, ale także sosów i zup pomidorowych. W celach leczniczych, oczywiście.

Sok pomidorowy może być także środkiem zaradczym na częstą skłonność do przejadania się – zawiera dużo błonnika i mało kalorii (zaledwie 23 kcal na 100 ml), szybko dając poczucie sytości, zbawienne dla odchudzających się. Jego zadaniem jest również pobudzanie przemiany materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Pomidory stanowią pomoc nie tylko w uzyskaniu szczupłej sylwetki, lecz także – pięknej skóry. Zawarta w nich witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie działa na urodę nie tylko w diecie, lecz także w zastosowaniu zewnętrznym – warto wiedzieć, smarowanie twarzy lub rąk sokiem pomidorowym ma moc rozjaśniania przebarwień i łagodzenia zmian trądzikowych.

Ula Zaborowska, MM