Tarta z Sainte-Croix

Drukuj
Wśród deserów oferowanych w szwajcarskim kantonie Vaud jest migdałowa tarta. To delikatne, kruche ciasto z migdałami i karmelową polewą, świadczy niezbicie, iż kanton Vaud przesiąknięty jest na wskroś francuskim duchem.

Za najlepszą uchodzi przygotowywana przez Reynalda Jaccarda, w miejscowości Sainte-Croix. Żeby jej skosztować, w Yverdon-les-Bains nad Jeziorem Neuchâtel wsiadłem w pociąg. W Szwajcarii podróż koleją to najprzyjemniejsze rozwiązanie, bo pociągi suną cichutko, a za oknami, jak w kalejdoskopie zmieniają się krajobrazy. Nieco ponad 20-kilometrowa trasa do Sainte-Croix, także w nie obfituje, gdyż trzeba się wspiąć na „Balkon Jury”, jak się tutaj mówi o podciętym wapiennymi urwiskami płaskowyżu rozciągającym się 700 metrów wyżej niż jezioro. U celu musiałem tylko znaleźć niepokaźną cukiernię (Pâtisserie) „La Gourmandine”. Nie było to trudne, bo miejscowość jest niewielka. Wszyscy się znają, a gdy widzą turystę, to jeszcze nim skończy pytać, wskazują kierunek, w którym trzeba iść do mistrza od tarty. Cukiernia leży zresztą przy ulicy de la Gare (Dworcowej), więc zbłądzić trudno. Reynald Jaccard pracuje z niewielkim zespołem. Na zapleczu ma dwóch młodych pomocników, których praca, podobnie jak mistrza jest wypełniona tartą. Wyrabianiem ciasta, mieszaniem migdałowej polewy i przelewaniem gotowego półproduktu do foremek. Do pieca tartę wkłada jednak sam mistrz, a chwila ta ma w sobie zawsze coś uroczystego. Efekt jest rzeczywiście godny uwagi. Ale zamiast o tym słuchać lub czytać, lepiej spróbować. Bon appétit! Smacznego!

INFO
Kanton Vaud jest francuskojęzyczny, ale dla porządku w wielojęzycznej Szwajcarii ma też niemiecką nazwę – Waadt, i retoromańską – Vad; po włosku, przynajmniej pisownia, jest taka sama jak francuska. Miejscowość Sainte-Croix była też dawniej określana z niemiecka Heilig Kreuz (obie znaczą Święty Krzyż), ale dziś rzadko kto tak mówi; www.sainte-croix.ch
Pâtisserie „La Gourmandine”, Sainte-Croix, Avenue de la Gare 6; nie ma witryny w Internecie.

Paweł Wroński