Wina Południowego Tyrolu - Smaki regionów - Magda Gessler - Smaki Życia

Wina Południowego Tyrolu

Drukuj
Południowy Tyrol to region z bogatymi tradycjami kulinarnymi. Wszystkie charakterystyczne dla tego obszaru potrawy składają się z wysokiej jakości, lokalnych produktów. Należą do nich wyroby nabiałowe, mięsa, a także różnego rodzaju przetwory. Uwieńczeniem smaku tego miejsca są pyszne wina.
Podobnie jak w przypadku kuchni, tak i w południowo-tyrolskich winach widoczne są wpływy Niemieckie i Austriackie. Unikalna historia, a także zróżnicowanie terenu i klimatu na tym obszarze, zaowocowały uprawą różnych odmian winogron. Wiele z nich jest niespotykana w innych częściach Włoch i tym samym charakterystyczna właśnie dla tego regionu.
 
Za smak win odpowiadają pyszne winogrona, które pną się na słonecznych wzgórzach, okalając tamtejsze farmy. Ze względu na spadzisty teren większość upraw jest zbieranych ręcznie, co jest już coraz rzadziej spotkaną metodą.
 
Uprawa winorośli i zbiór owoców
 
Winorośla sieje się na specjalnych półkach skalnych w odległości 80 cm od siebie. Pojedynczą sadzonkę co roku przycina się, pozostawiając osiem tzw. oczek. Następnie wygina się ją w łuk i przymocowuje do kolejnej pnączy. W maju kiedy roślina wypuści kolejne odnogi (ze wspomnianych ośmiu oczek) wycina się dwie z nich. Z sześciu pozostałych będą natomiast wyrastały kiście. Winorośla oczyszcza się również z liści. Pozostawia się tylko te ze strony południowej, żeby chronić owoce przed ostrym słońcem. W przypadku nowych drzew zostawia się również trawę, która otula pnącza od strony gleby. Młode rośliny wymagają również większej ilości wody. Rozprowadzona jest ona za pomocą plastikowych rurek. Powoli, kropla po kropli spadają do gleby dwa litry płynu na godzinę, nawadniając plantację.
 
 O tym czy winogrona nadają się już do zbioru decydują specjalnie do tego wyznaczeni inspektorzy. Za pomocą maszyny mierzącej cukier sprawdzają, czy owoce są już dojrzałe. Różne odmiany są dobre w innym czasie. Rolnik ma natomiast obowiązek, żeby zebrać swoje plony w wyznaczonym odgórnie terminie. Najczęściej przypada to na koniec sierpnia lub początek września. Winogrona oddaje się skupu. W każdym dniu przyjmuje się inne gatunki. Oznacza to, że producent musi dostosować dni zbioru do tego, kiedy będzie mógł oddać swoje plony.
 
Odmiany Południowego Tyrolu
 
Ponad połowę plantacji winogron stanowią odmiany dedykowane produkcji białego wina.
60% z nich to popularne Pinot Gris, Pinot Bianco, czy Chardonnay. Wśród  pozostałych 40% znajdują się natomiast niespotykane nigdzie indziej we Włoszech gatunki takie jak: Riesling, Sylvaner, Müller Thurgau Sauvignon Blanc, Veltliner  i Gewürztraminer. Ostatni z wymienionych był kiedyś najczęściej uprawianą odmianą w tym regionie, dzisiaj stanowi zaledwie kilka procent wszystkich plantacji. Warto natomiast go poszukać. Odwdzięczy nam się wyjątkowym bukietem owoców tropikalnych, róży i goździków. W przypadku win czerwonych najpopularniejszy jest Vernatsch. Z tej odmiany powstaje lekkie, owocowe i świeże wino z nutą migdałową. Idealnie komponuje się z typowymi tyrolskimi przekąskami: speckiem i serem.
 
Mimo, że region Południowego Tyrolu stanowi zaledwie namiastkę dziedzictwa winiarskiego Italii, ma się czym poszczycić ze względu na wyjątkową jakość produktu. Wina białe pochodzące z tej części kraju są jednymi z najlepszych w całych Włoszech. Wina czerwone gonią w rankingach te wywodzące się w czołowych regionów takich jak Toskania, czy Piemont.
 
Zdjęcie wykonane na farmie Hofer Hof zrzeszonej w organizacji Roter Hahn: http://www.roterhahn.pl/.
 
Małgorzata Kowalewska