Porady

  • Jak piec paprykę?

    Pieczona papryka smakuje zupełnie inaczej niż surowa. Można jej użyć do znakomitych past i sałatek.

  • Jak mrozić dynię

    Nie wiadomo, dlaczego nie ma w sklepach mrożonej dyni. Może dlatego, że odpowiednio przechowywana, teoretycznie powinna odczekać do wiosny ?

  • Mrozimy grzyby

    Poza sezonem grzybowym smak najbliższy grzybom świeżym mają grzyby mrożone. Warto zamrozić kilka porcji aby o dowolnej porze roku cieszyć się smakiem jesiennej grzybowej.

  • Jak odróżnić zabójczego muchomora od ...

    Większość wszystkich śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce to zatrucia muchomorem sromotnikowym. Grzyb ten często bywa mylony z czubajką kanią. Niestety jedyne, co może uratować po skutkach takiej pomyłki, to przeszczep wątroby.

  • Jak suszyć grzyby?

    Wyborny smak zupy grzybowej z własnoręcznie zebranych prawdziwków jest nie do podrobienia. Dlatego teraz, kiedy wreszcie pojawiły się grzyby, przygotujmy ich mały zapas na zimę.

  • Jak traktować bakłażany

    Niektóre odmiany bakłażanów zawierają charakterystyczną goryczkę. Możemy się jej pozbyć.

  • Na co miód?

    Choć miód jest generalnie dobry na wszystko, to różne gatunki miodu są najlepsze „na coś”. Na przykład akacjowy na nerki.

  • Jak obchodzić się z miodem?

    Miód jest naturalnym antybiotykiem, ma silne działanie przeciwbakteryjne. Ale nie zawsze!

  • Pięć powodów, dla których warto jeść ...

    O tym, że pomidory są smaczne, zwłaszcza o tej porze roku wiedzą wszyscy. Ale Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyczka z poradni 4Line wie dlaczego wszyscy powinni jeść te soczyste warzywa ze względu na ich prozdrowotne właściwości!

  • Uważaj na zielone pomidory

    Jak wszystkie rośliny psiankowate pomidory zawierają szkodliwą substancję – tomatynę. Najwięcej tomatyny gromadzi się w niedojrzałych owocach.