Pieczona papryka smakuje zupełnie inaczej niż surowa. Można jej użyć do znakomitych past i sałatek.
Porady
-
Jak mrozić dynię
Nie wiadomo, dlaczego nie ma w sklepach mrożonej dyni. Może dlatego, że odpowiednio przechowywana, teoretycznie powinna odczekać do wiosny ?
-
Mrozimy grzyby
Poza sezonem grzybowym smak najbliższy grzybom świeżym mają grzyby mrożone. Warto zamrozić kilka porcji aby o dowolnej porze roku cieszyć się smakiem jesiennej grzybowej.
-
Jak odróżnić zabójczego muchomora od ...
Większość wszystkich śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce to zatrucia muchomorem sromotnikowym. Grzyb ten często bywa mylony z czubajką kanią. Niestety jedyne, co może uratować po skutkach takiej pomyłki, to przeszczep wątroby.
-
Jak suszyć grzyby?
Wyborny smak zupy grzybowej z własnoręcznie zebranych prawdziwków jest nie do podrobienia. Dlatego teraz, kiedy wreszcie pojawiły się grzyby, przygotujmy ich mały zapas na zimę.
-
Jak traktować bakłażany
Niektóre odmiany bakłażanów zawierają charakterystyczną goryczkę. Możemy się jej pozbyć.
-
Na co miód?
Choć miód jest generalnie dobry na wszystko, to różne gatunki miodu są najlepsze „na coś”. Na przykład akacjowy na nerki.
-
Jak obchodzić się z miodem?
Miód jest naturalnym antybiotykiem, ma silne działanie przeciwbakteryjne. Ale nie zawsze!
-
Pięć powodów, dla których warto jeść ...
O tym, że pomidory są smaczne, zwłaszcza o tej porze roku wiedzą wszyscy. Ale Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyczka z poradni 4Line wie dlaczego wszyscy powinni jeść te soczyste warzywa ze względu na ich prozdrowotne właściwości!
-
Uważaj na zielone pomidory
Jak wszystkie rośliny psiankowate pomidory zawierają szkodliwą substancję – tomatynę. Najwięcej tomatyny gromadzi się w niedojrzałych owocach.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...