Posmarować masłem foremkę (najlepiej okrągłą, o średnicy 24 cm). Posypać dno cukrem i wiórkami masła. Obrać jabłka, pokroić w ósemki, oczyścić z nasion, ułożyć w foremce koncentrycznie i ciasno. Przykryć dokładnie owoce krążkiem ciasta, wciskając brzegi do środka foremki. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 35 minut. Położyć talerz na wierzchu foremki i odwrócić; zdjąć foremkę.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka | 3-4 |
masło | 150 g |
cukier | 100 g |
kruche ciasto słodkie (patrz: przepisy podstawowe) | 1 porcja |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Biały chłodnik z Podlasia
- 4. Pączki
- 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 6. Podział tuszy wołowej
- 7. Ciasto na naleśniki
- 8. Szparagowy zawrót głowy
- 9. Diablog Piotra Bikonta
- 10. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...