- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażan | 1 duży |
dobra oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | z połowy cytryny |
czosnek roztarty z solą | 1 ząbek |
pasta pomidorowa | 1 łyżka |
wędzona słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
suszona papryczka chili drobno posiekana | 1 mała |
kapary drobno posiekane | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
całe kapary do przybrania | 1 łyżka małych albo |
Bakłażana owinąć w folię aluminiową i upiec w całości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pozwolić mu trochę ostygnąć, poczym obrać z przypieczonej skórki i posiekać w drobną kostkę. Oliwę zmiksować z sokiem z cytryny, pastą pomidorową i przyprawami. Wymieszać z posiekanym bakłażanem i kaparami. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły. Uformować 4 małe krążki (porcja na 1 osobę), każdy przybrać kaparami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...