- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory, tylko białe części | 500 g |
masło | 100 g |
bulion drobiowy | 1 l |
ziemniaki | 4 |
śmietanka kremówka 36% | |
sól i biały pieprz | |
Bulion z kury dokładnie odtłuścić. Pory pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać w rondlu masło i udusić pory. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Uduszone pory wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia. Do masła włożyć ziemniaki, poddusić, podlać bulionem. Ugotować do miękkości. Odłożyć trochę porów do dekoracji. Resztę dodać do ziemniaków. Wlać śmietankę. Wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Świąteczny bigos staropolski
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 8. Pączki
- 9. Jak gotować ryż na sypko
- 10. Pomaluj bombkę, to łatwe!
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...