Oprócz powszechnie znanej odmiany słodkiej są też migdały gorzkie. Kiedyś były bardzo popularne w kuchni, bo mają o wiele bardziej intensywny zapac...
-
-
Drożdże to środek spulchniający znany już 5000 lat temu.
-
Koszenila zwana też karminą, oznaczana w produktach nr E120, jest naturalnym, ciemnoczerwonym barwnikiem używanym w przemyśle spożywczym i kosmetyc...
-
W kuchni staropolskiej była to potrawa z pulard, kapłonów lub ryb, gotowanych w na tyle esencjonalnym wywarze, że po wlaniu do formy i ostudzeniu, ...
-
Cook It Raw, czyli powrót do kulinarnych korzeni - to projekt kulinarny stworzony przez wybitnych szefów kuchni, który ma na celu poszukiwanie ins...
-
Kuchnia fusion to nic innego jak łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kul...
-
Plaster wypatroszonej ryby ucięty w poprzek kręgosłupa. Mięso w dzwonku podtrzymywane jest skórą i ościami, więc nie rozpada się w trakcie obróbki ...
-
Sous vide po francusku oznacza „w próżni”. Metoda gotowania sous vide, czyli próżniowego, to technika kulinarna, polegająca na długotrwałym gotowan...
-
Część półtuszy zwierząt łownych oraz owiec, jagniąt i królików, składająca się z mięśni usytuowanych nad lędźwiowym fragmentem kręgosłupa i żeber a...
-
Risotto - klasyczne danie północnych Włoch - to ryż ugotowany w taki sposób, że każde ziarenko jest osobne i jędrne, a razem łączy je kremowy sos p...
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...