Słownik kulinarny

  • Gorzkie migdały

    Oprócz powszechnie znanej odmiany słodkiej są też migdały gorzkie. Kiedyś były bardzo popularne w kuchni, bo mają o wiele bardziej intensywny zapac...

  • Drożdże

    Drożdże to środek spulchniający znany już 5000 lat temu.

  • Koszenila, barwnik nie dla wegetarian

    Koszenila zwana też karminą, oznaczana w produktach nr E120, jest naturalnym, ciemnoczerwonym barwnikiem używanym w przemyśle spożywczym i kosmetyc...

  • Auszpik, czyli galaretka

    W kuchni staropolskiej była to potrawa z pulard, kapłonów lub ryb, gotowanych w na tyle esencjonalnym wywarze, że po wlaniu do formy i ostudzeniu, ...

  • Cook It Raw

    Cook It Raw, czyli powrót do kulinarnych korzeni - to projekt kulinarny stworzony przez wybitnych szefów kuchni, który ma na celu poszukiwanie ins...

  • Kuchnia fusion

    Kuchnia fusion to nic innego jak łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kul...

  • Dzwonko

    Plaster wypatroszonej ryby ucięty w poprzek kręgosłupa. Mięso w dzwonku podtrzymywane jest skórą i ościami, więc nie rozpada się w trakcie obróbki ...

  • Gotowanie sous vide

    Sous vide po francusku oznacza „w próżni”. Metoda gotowania sous vide, czyli próżniowego, to technika kulinarna, polegająca na długotrwałym gotowan...

  • Comber

    Część półtuszy zwierząt łownych oraz owiec, jagniąt i królików, składająca się z mięśni usytuowanych nad lędźwiowym fragmentem kręgosłupa i żeber a...

  • Risotto

    Risotto - klasyczne danie północnych Włoch - to ryż ugotowany w taki sposób, że każde ziarenko jest osobne i jędrne, a razem łączy je kremowy sos p...