Moje odkrycia

  • Mój boudin noir

    Zainspirowana wieloma zagranicznymi doświadczeniami z boudin noir, postanowiłam stworzyć autorską wersję tego nad wyraz wyrafinowanego smaku i stworzyć coś na kształt biszkoptu z kaszanki.

  • Moc kukurydzy

    W samym Meksyku konsumuje się dziennie 300 milionów kukurydzianych tortilli ale kukurydza od wieków nie jest wyłącznie domeną Ameryki Środkowej.

  • Sałatki, które obudzą nas do życia

    Rodzime ziemniaki lubią egzotyczne towarzystwo. Na przednówku zachwyci nas smak biało-czerwonej kompozycji ziemniaków i owoców granatu.

  • Cykoria nie boi się wiosny

    Tak tęsknię za zielenią, tak bardzo nie mogę się jej doczekać, że kiedy tylko mogę wychodzę do mojego ogródka i szukam najmniejszych znaków nadchodzącej wiosny.

  • Szpinak niejedno ma imię

    Kapitalną, choć kaloryczną odsłoną szpinaku są słynne, niemieckie maultaschen, czy raczej Die Schwäbischen Maultaschen, bo potrawa ta jest również doskonałym przykładem oszczędnej kuchni szwabskiej.

  • Moje śniadania

    Dzień bez śniadania to dzień stracony. Pierwszy posiłek nie musi być wykwintny, a jeżeli to wykwintnie prosty.

  • Polska, jakiej nie znałam

    Ciągle zima, wciąż mamy zatem szansę na odwiedzenie najpiękniejszych polskich zakątków. Gdzieniegdzie nawet przysypanych śniegiem. Niektóre miejsca bowiem najbardziej zjawiskowe są właśnie zimą, gdy zachwycają otulone białym puchem budynki i pokry...

  • Wino Herbowe ze świętokrzyskiego

    Piłam niedawno dobre czerwone wino. Nawet bardzo dobre! I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że było to wino... polskie! Pochodzi z Winnicy Zbrodzice koło Buska Zdroju i jest fantastyczne.

  • Bigos z Wieliczki

    Podczas realizacji „Kuchennych Rewolucji” odbywających się w Wieliczce poproszono mnie o przygotowanie popisowego bigosu. Chcąc zrobić go jak najlepiej przywołałam wspomnienie mojej mamy, potem mojej babci a na końcu wszystkich znanych mi przodków.

  • Bakłażan na wykwintnie

    Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości. Same nazwy rozpalają zmysły, prawda?