Ryba? Tylko świeża!

Drukuj
zdj. Monika Węgrzyn
Coraz trudniej we Włoszech zjeść naprawdę świeżą rybę - przyznali eksperci i zaapelowali o nadzwyczajną czujność. Prawdziwą plagą jest ostatnio odświeżanie ryb, a to może być groźne dla człowieka

Włosi, których od dawna ostrzega się przed kupowaniem ryb z nieznanego źródła, bo często oznacza to nielegalny import i faszerowanie ryb substancjami chemicznymi. Dzięki temu ryby bardzo długo wyglądają tak, jakby je przed chwilą złowiono.
Jest tylko jeden sposób, by zjeść ryby o gwarantowanej świeżości. Trzeba jechać do portów, do których zawijają kutry rybackie i kupić je prosto z sieci. Ten sposób powszechny jest w wielu podrzymskich miasteczkach Fiumicino, Anzio i Nettuno, gdzie miłośnicy morskich przysmaków niekiedy godzinami czekają na nabrzeżu na kutry z dostawą.