Smaki, które podbiły świat

  • Sztuka sushi

    Pierwszy raz zetknęłam się z sushi w 1980 r. w Madrycie, w restauracji Mikado. Pamiętam wrażenie, jakie zrobiła na mnie estetyka dań, dokładność ich wykonania i nieprawdopodobny smak

  • Szparagi na wszystko...

    Szparagi uprawia się od blisko dwóch i pół tysiąca lat, choć spożywa już od ponad czterech tysięcy. Początkowo jedzono szparagi dzikie, rosnące na górskich zboczach, później nauczono się je uprawiać.

  • Mozartkuglen

    Opactwo świętego Piotra jest jedną z pereł zabytkowej Starówki Salzburga. Tłumnie odwiedzają je turyści. Znajduje się tu uroczy cmentarz miejski, czynny do dziś, gdzie chowani są wybitni obywatele.

  • Beza Pavlovej

    Beza z bitą śmietaną i owocami to zapewne jeden z najstarszych deserów świata. Bo cóż prostszego jak upiec bezę i podać ją z odpowiednimi dodatkami? Diabeł - jak zwykle - tkwi w szczegółach.

  • Makaroniki z Laduree

    Są na świecie ciasta, ciasteczka i… makaroniki z Laduree. Nazwanie ich ciastkami to profanacja – to dzieła sztuki, spełniony sen łasucha, poezja deserowa najwyższych lotów, to smak, który podbił świat, to… Musicie sami spróbować!

  • Tort Sachera

    W 1832 roku austriacki polityk, szef Ministerstwa Zewnętrznego (MSZ) oraz Kanclerz Domu, Dworu i Cesarstwa książę Klemens Lothar von Metternich zażyczył sobie na spotkanie z gośćmi specjalnego deseru, jak powiedział: „żeby nie wstydził się tej n...

  • Dla ochłody – lody

    Gorgonzola, anchois, serek Philadelphia, krewetki – to smaki, jakie znajdziemy... we florenckiej lodziarni. Zresztą nie tylko tam – Włosi, którzy słyną ze swoich lodów, uważają, że sława zobowiązuje i wymyślają kolejne lodowe wariacje. Rewelacyjne...

  • Smażone ziemniaki

    W Niemczech i we Francji z upodobaniem opowiada się dowcipy o Belgach. Główną rolę odgrywają w nich oczywiście frytki. To, można powiedzieć, belgijska potrawa narodowa.