Smaki, które podbiły świat

  • Gravlax dla króla

    W 1984 roku popisowym daniem cateringu dla hiszpańskiego Casa Real, przygotowanego w celu uświetnienia wyjazdu króla Hiszpanii na polowanie był gravlax. To klasyczne danie kuchni nordyckiej, nieznane wtedy szerzej, szczęśliwie wyprzedziło w Europi...

  • Najsłynniejsze drinki świata

    Można oczywiście kupić rozmaite alkohole, ustawić na barku i niech każdy leje sobie, co lubi. Ale czemu iść na łatwiznę?

  • Jedyny w swoim rodzaju

    Nie ma drugiego takiego dnia w roku, który do tego stopnia kojarzy się z szampanem ani takiego, w którym w tak haniebny sposób zastępujemy go winem musującym.

  • Ciasto Trzech Króli

    Trzech Króli witają Francuzi specjalnym ciastem Galette des rois. Wewnątrz kryje się fajansowa figurka, cały migdałek lub fasolka. Komu fant przypadnie przy podziale ciasta ten zostaje królem balu.

  • Krewetka na poważnie

    Wydawałoby się, że Polak zdążył się już oswoić z krewetkami a smak krewetki nie jest dla niego żadną nowością.

  • Herbatka, ach, herbatka!

    Tak śpiewali, jak pamiętamy, Starsi Panowie. Ciekawe swoją drogą, czy ich miłość do tego napoju wywołana była permanentnym brakiem kawy w sklepach PRL-u...

  • Kanapka ma przeszłość

    Wbrew powszechnej opinii kanapki nie są dziełem współczesnym. John Montagu, hrabia Sandwich nie wymyślił tej genialnej przekąski, choć to właśnie jemu zawdzięczają swoją angielską nazwę.

  • Czym się różni parmezan?

    Parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Najtańszy jest Parmigiano Fresco, czyli ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Określa się go mianem „prima salatura”, co oznacza „pierwsze solenie” i próżno s...

  • Pasterski przysmak

    Dawno temu w Andaluzji pasterze bydła, wybierając się na wiele dni poza swoje domostwa, zabierali ze sobą najbardziej czerstwe bułki, jakie można sobie wyobrazić, butelkę oliwy z oliwek i wędzoną paprykę w proszku. Z tych składników powstawał najl...

  • Czarny budyń

    Wbrew pozorom pospolity budyń nie jest ani daniem pospolitym ani banalnym i potrafi zaskoczyć niejednego miłośnika wyrafinowanej kuchni.