Mało które danie budzi takie emocje. Od lat kruszą o nie kopie obrońcy praw zwierząt ze smakoszami. Mowa o foie gras, czyli otłuszczonych gęsich wątróbkach.
Smaki, które podbiły świat
-
Najlepsza szynka świata
Statystyki mówią same za siebie. Ulubioną wędliną Polaków nie jest wcale kiełbasa, tylko szynka. Kupuje ją ponad 60 procent naszych rodaków.
-
Mięso we flaku
Kiełbasa to chyba najstarszy wędliniarski wynalazek. Czytamy o niej już w dostojnej „Odysei" (VIII wiek p.n.e.), była też bohaterką starożytnych komedii. Rzymianie też objadali się kiełbasami, najbardziej podobno lubili tę robioną z mózgu, z dodat...
-
Krótka historia kawy
Zaczęło się w Etiopii. Od... kóz oraz ich pasterza. Chłopak zauważył pewną prawidłowość. Jego kozy, kiedy tylko podskubały sobie trochę owoców z pewnego krzewu, stawały się nadzwyczajnie wprost ożywione.
-
Stuletnie jajka
Jeżeli prawdą jest, że jemy również oczami, z tym daniem będzie trochę kłopotów. Bo atrakcyjne wizualnie nie jest. Więcej – jego widok może raczej zniechęcać.
-
Wyspiarski klasyk
Ryba z frytkami, czyli klasyk kuchni angielskiej. Ten uliczny fast food sprzedawany jest na Wyspach od XIX wieku. Tutki z papieru gazetowego wypełniano kawałkami dorsza lub łupacza w cieście, smażonymi w głębokim tłuszczu i porcją wysmażonych fryt...
-
Tarta sióstr Tatin
Podobno powstała przez przypadek – w tym i wielu innych wypadkach łaskawy dla kulinarnych odkryć.
-
Naleśniki Suzette
Crêpes Suzette – najbardziej znane francuskie naleśniki. Cieniutkie zanurzone w gorącym pomarańczowym sosie. Podaje się je płonące, polane likierem pomarańczowym, podpalonym bezpośrednio przed podaniem.
-
Sake, czyli ryżówka
Mówimy: sake, myślimy: Japonia. I mamy na myśli przezroczysty, mocny napój alkoholowy, powstały z ryżu. Tu należy wyjaśnić pewne nieporozumienie: otóż sake to dla Japończyków każdy alkohol. Równie dobrze wino, jak i piwo czy wódka. To, co my uważa...
-
Pizza, placek ubogich
Powstała z biedy. Jak się nad tym zastanowić, to nic dziwnego – pizza to przecież nic innego jak cienki placek, a na nim kilka dodatków. I taka była jej historia.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...