Smaki, które podbiły świat

  • Spaghetti carbonara

    Spaghetti carbonara, czyli makaron w sosie jajecznym z boczkiem jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Aż trudno uwierzyć, że pojawił się we włoskich książkach kucharskich tak niedawno!

  • Cudowny imbir

    Kłącze imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości. Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.

  • Ziemniaczki Hasselbacken

    Wśród licznych dań z ziemniaków wyróżniają się niezwykłą formą i historią, jaką pochwalić się może mało które danie.

  • Nikujaga, czyli ziemniaki z wołowiną

    „Nikujaga” znaczy po japońsku „mięso z ziemniakami”. To bardzo popularne danie codziennej kuchni kraju kwitnącej wiśni.

  • Wołowina wagyū

    Mięso pochodzące od japońskich krów wagyū (czyt. łagju)uważane jest za najlepsze na świecie. Zaś jego najdelikatniejsza odmiana pochodzi od krów z Kobe. Mało kto wie, że krowy rasy wagyū hoduje się też w Polsce.

  • Wszystkie smaki wołowiny, wg Grzegorz...

    Grzegorz Łapanowski jest znakomitym kucharzem i popularyzatorem dobrej kuchni. Jest też zaangażowany w promocję Polskiej wołowiny z certyfikatem QMP. System certyfikacji mięsa wołowego powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wo...

  • Arbuz – afrykański cud

    Urodzony w gorącej Afryce arbuz rozprzestrzenił się na cały świat. Ten cudownie soczysty owoc kochamy zwłaszcza w upalne dni.

  • Ratatouille

    To prowansalskie danie podbiło nie tylko świat kulinariów ale i świat kina. Kto nie pamięta ambitnego szczura Remy-ego z filmu „Ratatouille”?

  • Truskawka, czyli poziomka ananasowa

    I pomyśleć, że gdyby nie przypadek nie znalibyśmy smaku truskawki! Przypadek wydarzył się we Francji w XVIII wieku. A jego konsekwencje cieszą nas do dziś.

  • Sałata, czyli głąbiki krakowskie

    Choć inna nazwa sałaty to głąbiki krakowskie, nie jest głąbem kto zjada głąbiki. To samo zdrowie i prawie zero kalorii.