Śladami Smaków

  • Jajko - pokarm magiczny

    Ze wszystkich pokarmów to właśnie jajka od zawsze miały dla ludzi ogromne, symboliczne znaczenie. W wielu mitach dotyczących powstania świata występuje jajko w roli głównej.

  • Lody WikiFood

    WikiFood to m.in. lody bez opakowania, które nie roztopią się w ręku. Są sprzedawane w Paryżu w niewielkiej restauracji-laboratorium WikiBar obok Luwru.

  • Tajskie smaki

    Z dalekich wypraw przywozimy nie tylko wspomnienia pięknych egzotycznych miejsc ale też zamiłowanie do egzotycznych smaków. Niektóre z nich, tak jak kuchnia tajska podbijają w ten sposób świat.

  • Rzymskie winnice nad Renem

    Odnaleźli je archeologowie. W Ungstein. Otaczały bogatą patrycjuszowską willę. A o uprawie świadczyło nie tylko ukształtowanie terenu i skład roślin, ale również znalezione pestki winogron, urządzenia do tłoczenia i naczynia do przechowywania wina...

  • Chia, czyli szałwia hiszpańska

    Imperium Azteków ceniło sobie fasolę, kukurydzę i chia, czyli szałwię hiszpańską. Z ziaren chia przyrządzano tradycyjne pinole. Dzisiejsza badania pokazują, że mieli rację prekolumbijscy Indianie – hiszpańska szałwia to cudowna roślina.

  • Green smoothies, czyli zielone koktajle

    Zielone koktajle, pełne warzyw, witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu zdobywają serca mieszkańców nie tylko wielkich miast.

  • Krušovice - browar z historią

    W smaku kruszowickich piw walory słynnego chmielu z pobliskiego Žatca komponują się doskonale z nowoczesną technologią i tradycyjnymi recepturami.

  • Likier Chartreuse

    Mało jest tak pilnie strzeżonych receptur, jak przepis na likier Chartreuse, nazywany też eliksirem długowieczności. Produkcją szmaragdowego trunku od stuleci zajmuje się francuski zakon kartuzów, zaledwie trzech mnichów zna jego dokładny skład.

  • Zakochany migdałowiec

    Kwitnące sady migdałowe, to jeden z najpiękniejszych widoków śródziemnomorskiego pejzażu. Migdałowce zakwitają już w styczniu. Pokryte delikatnymi, różowymi kwiatami, są pierwszym zwiastunem nadchodzącej wiosny.

  • Ryba? Tylko świeża!

    Coraz trudniej we Włoszech zjeść naprawdę świeżą rybę - przyznali eksperci i zaapelowali o nadzwyczajną czujność. Prawdziwą plagą jest ostatnio odświeżanie ryb, a to może być groźne dla człowieka