Smaki regionów

  • Suwalskie i podlaskie smaki

    Ogromne lasy, jeziora, brak przemysłu i bliskość granicy litewskiej ukształtowały kuchnię Suwalszczyzny i Podlasia.

  • Świętokrzyskie smaki

    Kuchnia świętokrzyska oparta jest na prosty produktach lokalnych – kaszach, ziemniakach, twarogu i kapuście. Wśród tych produktów wiele jest wybitnych jak choćby kasza jaglana Gierczycka, czy wyroby mleczarskie z Jędrzejowa i Chmielnika.

  • O śląskim jedzeniu na szlaku

    Rozmowa z Agnieszką Sikorską - Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

  • Pierniki toruńskie

    Fryderyk Hoffmann, poeta elbląski, twierdził, że „Najlepsze w Rzeczypospolitej: gdańska wódeczka, krakowska dzieweczka, warszawski trzewiczek, toruński pierniczek!”

  • Ser wykupiony na pniu

    Co jedzą owce, z których mleka robi się wielki rarytas - paški sir, pozostaje zagadką. Musi to jednak być coś niezwykle smacznego.

  • Litewskie smaki

    Nie pojechałam do Wilna jeść, raczej dotknąć murów celi Konrada w Klasztorze Bazylianów i pokłonić się Matce Boskiej Ostrobramskiej. Ale jadłam. I nie żałuję!

  • Jedzenie w Tel Awiwie

    Jeżeli jadąc do Tel Awiwu spodziewacie się koszernych restauracjach z jedzeniem rodem z przedwojennych Nalewek, to pozostaniecie głodni.

  • Jadalnia Costa del Sol

    Między morskim wybrzeżem Costa del Sol, a malowniczymi górami La Serrania de Ronda leży miejscowość Benahavis słynna tyleż z otaczających ją pól golfowych, co z renomowanych restauracji.

  • Skordalia, sos czosnkowy

    Skordalia, grecki kremowy sos z czosnku ucieranego z chlebem, orzechami lub ziemniakami, nadaje się jako dip do warzyw, grillowanych ryb i mięsa.

  • Utopence „U Zachariáše”

    Na południowych Morawach leży miasteczko Telč. Przegląda się w wodach rybnego stawu i imponuje rynkiem długim jak serdelek.