Słownik kulinarny

  • Pasteryzacja

    Ogrzewanie przetworów do temperatury 75-95 C, jednorazowe lub wielokrotne, w celu przedłużenia ich trwałości.

  • Sambal

    Indonezyjski sos chili dodawany do większości dań tamtejszej kuchni

  • Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

    Wysoka bylina wytwarzająca podziemne bulwy, przypominające ziemniaki w zależności od odmiany białe, żółte, różowe, czerwone albo fioletowe, z biały...

  • Chaczapuri

    Chaczapuri dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym ...

  • Shiitake, czyli twardzioszek japoński

    W Japonii grzyby te cieszą się uznaniem od 4 tysięcy lat, w Europie też są już bardzo popularne, u nas dostępne z trudem w sklepach internetowych i...

  • Ghee (czyt. „gii”)

    Pochodzący z Indii tłuszcz otrzymywany z mleka. Inaczej klarowane masło.

  • Nouvelle cuisine (franc. nowa kuchnia)

    Rzadko w historii zdarzają się tak spektakularne rewolucje kuchenne jak ta dokonana w 1972 roku prze dwóch francuskich kucharzy.

  • Haute cuisine (z franc. wysoka kuchnia)

    Francuska sztuka kulinarna charakteryzująca się daniami bardzo wyszukanym, których przygotowanie wymaga ogromnego nakładu pracy i czasu.

  • Enoturystyka

    Gałąź turystyki, związana z winem, która rozwinęła się stosunkowo niedawno ale zdobywa coraz więcej wielbicieli.

  • Mangold, czyli burak liściowy

    Piękne, tęczowe liście mangolda, inaczej zwanego burakiem liściowym, boćwiną, albo kapustą rzymską, znane były w kuchni staropolskiej na długo prze...